XL-BYG logo

Artikel

Gode råd om dampspærre

En tæt dampspærre er med til at forhindre fugt i bygningers konstruktioner. En korrekt monteret dampspærre forebygger på den måde skimmelsvamp og råd – og er dermed et vigtigt materialelag ved både renovering og nybyg. Læs de bedste råd fra tømrer og bygningsingeniør René Østergaard.

1. BRUG SYSTEMLØSNINGER

Det er svært at finde andet end gode grunde til at bruge systemløsninger, når du monterer dampspærre.

  • BEVAR GARANTIEN: Kombinerer du produkter fra forskellige leverandører eller systemer, bortfalder garantien fra producentens side som regel – og så står du som håndværker med ansvaret for dampspærrens tæthedsgaranti.

  • BEDRE RESULTAT: Der er større chance for, at du leverer en tæt dampspærre, når du bruger en systemløsning.

  • HURTIGERE ARBEJDE: Det er lettere at arbejde med systemløsninger – for så passer produkterne sammen, og du sparer tid.

2. FØLG PRODUCENTENS VEJLEDNINGER

Selv de bedste systemløsninger til dampspærre kræver korrekt håndtering og montering. Godt håndværk, som følger producentens anvisninger, øger chancen for en tæt dampspærre.

  • LUFTTÆTTE SAMLINGER: Vær opmærksom på, at samlinger og gennemføringer er lufttætte – det er mindst lige så vigtigt, som at selve materialet er meget diffusionstæt.

  • PRODUCENTEN ER EKSPERT: Det er ikke tilfældigt, hvad producenten har beskrevet i vejledningen – det er det, der virker bedst.

  • UNDGÅ TVIVL: Opstår der tvivl om, hvorvidt en dampspærre er korrekt monteret eller har den rette effekt, er du bedre stillet som håndværker, når du har fulgt producentens vejledninger.

3. LAV TIDLIG TEST

Oplever du, at et byggeprojekt er mere besværligt eller anderledes end normalt, kan du med fordel få testet din dampspærre. Husk at gøre det i god tid.

  • SÆRLIGT HØJE KRAV: Bygger du på et projekt med særligt høje krav til byggeriets tæthed, bør du få foretaget en tidlig test af det udførte arbejde. Det er ærgerligt at skulle starte forfra, når vægge og lofter er færdige.

  • FLERE ENS BYGGESAGER: Arbejder du på fx rækkehuse eller andet byggeri, hvor der laves mange bygninger af samme type, så brug en tidlig test til at finde steder, hvor du skal udvise særlig omhyggelighed – det sparer tid i sidste ende.

4. SØG RÅDGIVNING

Det er ingen skam at spørge andre til råds. Er du grundig og ved hvad du laver, øger du chancen for et godt resultat – og du mindsker din risiko for at stå med ansvaret for noget,
der ikke virker.

  • KONTAKT EN RÅDGIVER: En rådgiver kan beskrive den korrekte løsning for dig. Samtidig overlader du en del af ansvaret for det færdige resultat til rådgiveren.

  • PAS PÅ TILFÆLDIGE LØSNINGER: Når det går stærkt på byggepladsen, kan det være fristende at bruge ”hvad man lige har i bilen”. Men vær opmærksom på, at tilfældige løsninger mindsker risikoen for et godt resultat – og giver dig ansvaret for, at dampspærren er tæt.

  • SPØRG I XL-BYG: Når du handler i XL-BYG, kan du få rådgivning i valg af dampspærre og andre byggematerialer – også de certificerede.

Rigtig god arbejdslyst med tæt dampspærre – og husk det gode håndværk.