XL-BYG logo

Artikel

Hvis din kunde går konkurs

Byggebranchen er ind i mellem hård business. Du kan derfor komme ud for, at en kunde, du arbejder for, går konkurs. Men med de rigtige forholdsregler, kan du sikre dig imod, at det får alvorlige konsekvenser for dig.

Når uheldet er ude

Det sker heldigvis sjældent, men du kan komme ud for, at den bygherre eller hovedentreprenør, du arbejder for, går konkurs.

Er opgaven stadig i gang og/eller har du endnu ikke modtaget betaling for dit arbejde, kan det få store konsekvenser for dig. Oftest får konkursboet mulighed for at fortsætte den aftale I har indgået, så byggeriet kan færdiggøres. Hvis det ikke er tilfældet, kan du som hovedregel ophæve aftalen.

Hvad kan du selv gøre?

Der er en række ting, du kan gøre for at forebygge og mindske tab ved en evt. konkurs hos dine kunder:

  • Betalingsaftaler: Aftal løbende betalinger (acontobetalinger), få arbejdet forudbetalt og/eller få en bankgaranti, der dækker din kundes betaling for det udførte arbejde.

  • Stands arbejdet: I nogle tilfælde kan du standse arbejdet, hvis du forinden har givet din kunde et skriftligt varsel. Der kan dog gå lang tid, fra du udfører arbejdet, og til kunden betaler.

  • Kontakt konkursboet: Har du penge til gode hos en konkursramt kunde, kan du anmelde dit tilgodehavende til konkursboet. Så vurderer konkursboet, om du kan få (evt. delvis) betaling for dit arbejde.

  • Søg juridisk hjælp: Er din kunde eller en samarbejdspartner gået konkurs, og har du penge til gode? Så søg hjælp hos en jurist med speciale i byggeret. Det giver dig mulighed for at begrænse dit tab og få afsluttet aftaleforholdet.

I tvivl? Søg juridisk rådgivning

Vær opmærksom på, at rådene på denne side er lavet som en hjælp til, at du kan tage forholdsregler. De kan aldrig kan erstatte professionel juridisk rådgivning – så søg juridisk hjælp, når du er i tvivl.