XL-BYG logo

Artikel

XL-PRO hjælper din virksomhed med at udføre korrekt radonsikring

Skal du udføre radonsikring på nybyggeri eller på baggrund af en radonmåling? XL-PRO tilbyder effektive radonløsninger og faglig sparring for den professionelle.

XL-PRO er din professionelle sparringspartner, når du skal vælge den optimale løsning til radonsikring af dit byggeri. Vi tilbyder altid de bedste produkter og yder professionel rådgivning, så du kan være sikker på, at dit byggeri overholder alle gældende regler. Din lokale XL-PRO og ISOLA kan hjælpe med mange effektive radonløsninger og rådgive om radonsikring af både private og offentlige byggerier. Her kan du læse om radon i danske hjem og se konkrete eksempler på, hvordan XL-PRO har hjulpet virksomheder med at udføre en korrekt sikring mod radon for deres kunder.

Radonsikring i danske hjem

Radon er et overset problem i mange danske hjem, og mange huse er ikke bygget med en forsvarlig radonsikring. Faktisk var det først i Bygningsreglementet fra 1998, at det blev et krav, at nybyggeri skulle være sikret mod radon. I Bygningsreglementet fra 2010 blev der fastsat en grænseværdi for radon i opholdsrum i nybyggeri på 100 Bq/m3. I tidligere bygningsreglementer fandtes der kun anbefalinger om, at man skulle holde radonniveauet i hjemmet nede.

Mange boligejere tror fejlagtigt, at det kun er i kældre og gamle huse, at der kan være problemer med radon. Men i virkeligheden forholder det sig sådan, at uanset om en bolig har kælder eller ligger direkte på jorden, er der altid en risiko for indtrængning af radon. Det anslås, at hvert femte danske hjem har et for højt niveau af radon i luften, hvilket kan betyde, at beboerne har risiko for på sigt at udvikle lungekræft.

Det er en gængs opfattelse, at man kan lufte ud for at slippe af med radon i luften. Det kan man også, men efter cirka 30 minutter vil radonindholdet i luften være tilbage på det samme niveau som før. Sundhedsstyrelsen anbefaler i tråd med reglerne i Bygningsreglementet, at radonindholdet i luften i ens hjem ikke overstiger 100 Bq/m3. Er radonindholdet mellem 100 og 200 Bq/m3, anbefales det, at der bliver foretaget lette tiltag for at mindske radonindslippet som eksempelvis ved at installere en radonbrønd. Er tallet højere, anbefales det, at man foretager større tiltag som radonsikring af gulv, terrændæk og selve fundamentet. For at vide, om radonsikringen af ens hus er tilstrækkelig, er det nødvendigt at foretage en radonmåling. Det gøres ved at opsætte radonmålere forskellige steder i huset i en periode på to måneder i fyringssæson og derved få et validt gennemsnitsniveau af radonindholdet i luften i boligen eller i en bygning.

Radonmåling i privatbolig afslørede højt radonniveau

En radonmåling i en 70’er-villa viste et radonniveau på 10 gange over det tilladte. Randers Byg og Montage tog udfordringen op – godt hjulpet af XL-BYG og ISOLA.

”Det var for dyrt for kunden at brække hele gulvet op og lægge radonspærre. Derfor valgte vi – efter kompetent rådgivning – at installere radonbrønde og lede den farlige gas ud over taget. Det reducerer radonniveauet med 90%,” siger Christian Ditlev, direktør og murermester ved Randers Byg og Montage.

Strenge krav til radonsikring på Skejby Sygehus

Radonsikring var topprioritet, da Enkon blev entreret til at støbe 3500 m2 terrændæk på det nye supersygehus i Skejby. I samarbejde med XL-BYG faldt valget på en radonløsning fra ISOLA.

”Hver eneste samling på alle 3500 m2 skulle tætnes for at leve op til kravene. Vi havde ikke prøvet ISOLA’s systemløsning før, men kvaliteten var høj, og det var let for vores folk at arbejde med,” forklarer Thomas Rosbjerg, entrepriseleder hos Enkon.

”Vi har aldrig oplevet så strenge krav til dokumentation før. Heldigvis var XL-BYG skarpe til finde en leverandør, der kunne hjælpe os med at få alle godkendelser i hus. ISOLA rådgav os på byggepladsen, tog direkte kontakt til byggeherrerådgiveren og udarbejdede sagsspecifikke datablade. Helt uvurderligt.”

Udførelse af radonsikring som bygherre

Som virksomhed er det vigtigt, at man sørger for at udføre en korrekt radonsikring af nybyggeri. Det er bygherren, som i sidste ende har ansvaret for, at der er udført tilstrækkelig sikring mod radon. Hvis en radonmåling viser, at byggeriet ikke er tilstrækkeligt sikret mod radon, kan det i yderste konsekvens blive erklæret for ulovligt. Det kan blive en bekostelig affære for bygherren, da man er forpligtet til efterfølgende at udføre den påkrævede radonsikring af byggeriet.

For at sikre en tilstrækkelig radonsikring af en bygning, er det vigtigt, at man ved opførelsen af byggeriet laver en all-round løsning og ikke kun sikrer enkelte elementer af byggeriet mod radon. Hos XL-PRO kan du altid få råd og vejledning til alt fra udvælgelse af det bedste radonspærre til betongulv, udførelse af radonsikring med dampspærre og til hele processen omring radonsikring af gulv, fundament og terrændæk. Fundamentet skal være helt lufttæt, for at radon ikke slipper ind i huset, og selv de mindste utætheder i et betongulv kan betyde, at der kan sive radon igennem. Da huset danner et undertryk, som suger radon ind, er det vigtigt, at der foretages tiltag, som sikrer trykudligning under bygningen samt en god ventilering i bygningen.

Hos XL-PRO ved vi, hvad det betyder for din forretning at kunne tilbyde kunderne de bedste løsninger i forbindelse med et byggeprojekt. Vi har de bedste samarbejdspartnere, hvilket betyder, at du i alle facetter af byggeprocessen vil kunne få råd og vejledning – og ikke mindst de bedste produkter på markedet. Uanset om din virksomhed skal radonsikre private eller offentlige bygninger, kan du være sikker på, at du gennem XL-PRO vil kunne få den ekspertviden, som der er brug for på byggeprojektet. Kontakt os og hør, hvad vi kan tilbyde din virksomhed.