Danmark har igennem flere år været et af de mest indbrudsplagede lande i Europa. Tallene for indbrud herhjemme er heldigvis faldende, men vi ligger stadig højt i forhold til vores nordiske naboer, og i 2015 var omkring 33.000 danske hjem udsatte for indbrud. (kilde dr.dk)
Der kan der være mange forklaringer på det høje antal indbrud i danske hjem. Men en ting er sikker: Hvis du følger nogle helt enkle råd, kan du gøre det væsentligt vanskeligere for en tyv at bryde ind i dit hjem. Og det er ofte meget små og overkommelige forbedringer, der skal til for at få tyven til at opgive et indbrud i dit hjem.
Da det larmer forholdsvis meget at knuse ruder forsøger indbrudstyve ofte at brække vinduer eller døre op for at komme ind. Derfor er det vigtigt at indbrudssikre indgangene til dit hjem. Der er heldigvis en masse du selv kan gøre, for at besværliggøre indbrud og dermed gøre dit hjem mindre attraktivt for en potentiel indbrudstyv.
I samarbejde med Rationel vinduer har vi samlet en række gode råd, så du kan mindske indbrudsrisikoen i dit hjem og fremhævet vinduer, som vi mener er gode valg, hvis du vil holde indbrudstyven ude.
Når det drejer sig om indbrudssikring, er der en del gode og ofte simple råd at følge, så du minimerer risikoen for indbrud.
Find dine udsatte indgange og sørg for at købe vinduer og døre hertil, der er svære at bryde op.
Husk at låse døre og lukke hasper – en god idé er at gøre det til en vane.
Supplér hovedlåsen med en ekstra lås med en afstand på ca. 40 cm – dette gør det sværere at brække døren op.
Brug låse, sikringsbeslag og hængsler der lever op til nutidens sikkerhedskrav – forhør dig ved din låsesmed om dine låse er sikre, ordentligt installerede og ikke er slidte.
Sørg for at underrette naboer når du er væk, så de kan holde øje med dit hjem.
Tjek løbende at dine vinduer og døre ikke er misvedligeholdte, rådne eller slidte.
Gør det svært at gemme sig omkring dit hus, ved at holde hegn, hæk og beplantning lav.
Brug udendørsbelysning, som tænder ved bevægelse.
Lås værktøj, haveredskaber, stiger osv. inde - tyve anvender ofte redskaber som de finder på stedet til at bryde ind med.
Hele 45 % af alle indbrud i lejligheder sker gennem fordøren. Dermed er fordøren det sted, hvor tyven hyppigst kommer ind i en lejlighed. Og derfor giver det også god mening at forstærke yderdøren.
Først og fremmest bør du sikre dig, at selve døren er af en god kvalitet. Hænger den på mindst tre hængsler, og har den en tykkelse på mindst 32 mm? Hvis døren ikke måler mindst 32 mm i tykkelsen og er forsynet med tre hængsler, bør du alvorligt overveje at investere i en ny yderdør. En alternativ løsning er at forstærke den vha. en solid jernbeklædning og montere et ekstra hængsel.
Hvis yderdørens nuværende lås er af ældre dato, bør du kraftigt overveje at udskifte låsecylinderen til en mere sikker. Det gælder ikke mindst, når du flytter ind i en ny bolig. Da er det altid klogt at udskifte de gamle låsecylindere.
Du kan som regel kende ældre låse på den tilhørende nøgle: Hvis nøglens hoved er rundt, er låsen normalt fem-stiftet og let at dirke op. Nyere og mere sikre nøgler kan som regel kendes på, at deres hoved er firkantet.
Hvis du udskifter låsecylinderen til en mere sikker, gør du det meget vanskeligere for en tyv at komme ind i dit hjem ad denne vej.
Mange terrassedøre er oplagte mål for et indbrud. Ikke alene er mange terrassedøres låse så dårlige, at de er lette at bryde op, men terrassedøren ligger ofte lidt skjult pga. hække, hegn og planter i haven. Det betyder, at en tyv tit ubemærket kan bryde terrassedøren op, uden at andre opdager det. Du kan imidlertid gøre meget for at sikre terrassedøren. Hvis selve døren har en dårlig kvalitet, bør du selvfølgelig overveje at udskifte den. Det betaler sig som regel også rent energimæssigt, fordi nye terrassedøre isolerer langt bedre end gamle. Hvis selve døren er i orden, men dørhåndtaget kan åbnes uden brug af en lås, bør du kraftigt overveje at udskifte håndtaget til et håndtag med lås. I byggemarkedet kan du købe såkaldte paskvilgreb med lås, som beskytter denne del af dit hjem langt bedre mod indbrud.
Her er flere tips til, hvor du kan gøre dine yderdøre mere sikre:
Har du en indvendig vrider på døren, bør du erstatte den med en låsecylinder, så at man skal bruge nøgle på begge sider af døren for at låse den op.
I tillæg til hovedlåsen kan du montere en ekstra lås (fx en kasselås) på alle dine yderdøre. En sådan supplerende lås bør sidde omkring 50 cm fra hovedlåsen. Derved får døren en større modstandskraft mod slag og spark.
Sæt sikringsnokker i karmen ved din hoveddør, så det bliver vanskeligere at slå døren ind. Det er specielt vigtigt, hvis din yderdør har udvendige hængsler.
Undlad at gemme en nøgle et "hemmeligt" sted – fx i garagen eller under en krukke.
Skriv ikke navn og adresse på nogen af dine nøgler.
Hold godt styr på, hvem der har en kopi af nøglen til dine yderdøre.
Når du sikrer dine døre og vinduer, er det selvfølgelig altid vigtigt, at alle husets beboere ved, hvor nøglerne til yderdørene er. Beboerne skulle nødigt låses inde, hvis der fx opstår ildebrand i huset.
Stuevinduerne er det hyppigste sted, hvorigennem tyve kommer ind i villaer. Derfor er det selvfølgelig også ekstra vigtigt at sikre disse godt.
Først bør du undersøge, om selve vinduet er godt sikret mod tyveri. Har vinduet mere end 10 år på bagen, er det sandsynligvis ikke tilstrækkeligt sikret til at kunne modstå et indbrudsforsøg. Ikke alene er mange nyere vinduer meget bedre sikrede mod indbrud end gamle, men de er som regel også langt mere energibesparende.
Hvis selve vinduet er solidt og robust, er der nogle få, enkle forholdsregler, som kan gøre det endnu vanskeligere at benytte det som vej ind i dit hjem.
Noget så enkelt som et sikringsbeslag, kan gøre det langt vanskeligere for en tyv at komme ind i dit hjem. Sikringsbeslag koster ikke ret meget og kan købes i ethvert velassorteret byggemarked eller gennem XL-BYG's webshop. En stor fordel ved sikringsbeslag er, at de er lette at montere, og at de er lette at åbne indefra i tilfælde af brand.
Hvis du vil gøre det endnu vanskeligere at komme ind i dit hjem gennem et vindue, kan du montere vindueslåse, så man kun kan åbne vinduet med en nøgle. Måske synes du, at det er lige voldsomt nok at sætte vindueslåse på alle vinduer i dit hjem. I så fald kan du nøjes med at montere vindueslåse på fx kældervinduerne, som ofte sidder lidt skjult, så tyven ugeneret kan bryde dem op. Og nu vi er ved kældervinduerne: Overvej, om du skal sætte beskyttende tremmer eller et kraftigt trådnet på dem, så det er endnu sværere at komme ind ad dem.
Rationel vinduer og døre er testet og certificeret for indbrudssikring, der gør det meget svært og tidskrævende for indbrudstyve at komme ind. Når en indbrudstyv skal bruge lang tid på at bryde ind, øger det chancen for at tyven når at give op inden han kommer ind.
Det er derfor en god idé at vælge døre og vinduer med:
Forstærkede hængsler
Slutblik
Skråtstillede skruer
Trepunktslukke
Hærdede hagekolver
Til Rationel PREMIUM produkter kan der desuden tilkøbes sikringspakker, som er designet til at holde indbrudstyven ude i mere end tre minutter. AURA og AURAPLUS leveres blandt andet med ekstra stærke beslag mm.
På billedet vises et topstyret Rationel PREMIUM vindue. Udover at være gennemtestede for indbrud har Rationel døre og vinduer mange andre fordele, blandt andet:
Materialer i bedste kvalitet: Rationel vinduer bruger FSC certificeret træ fra bæredygtig skovdrift.
Energirigtige: Rationel AURA og AURAPLUS PREMIUM er Energimærke A.*
Holdbarhedstestede: Gennemtestede og veldokumenterede konstruktioner, som er CE-mærkede, vand- og lufttætte, slidstærke, varme- og lydisolerende, samt modstandsdygtige overfor vind og vand.
*Rationel AURA og AURAPLUS fås både i en BASIC version, som er B-mærket og en PREMIUM version som er A-mærket.
Det er omdiskuteret, hvor stor virkning tyverialarmer har som forebyggelse mod indbrud. Men der er god grund til at tro, at sådanne alarmer har en vis effekt og virker afskrækkende på indbrudstyve. I den sammenhæng er det selvfølgelig vigtigt, at du ikke alene vælger en god alarm, men også tydeligt markerer, at dit hjem er alarmbeskyttet. Har du et overvågningskamera, som tager billeder af en indtrængende tyv, har politiet desuden et noget bedre grundlag for bagefter at identificere tyven. Der er meget stor forskel på de forskellige alarmer, og hvordan de virker. Nogle alarmer kommer med dyre abonnementer, mens andre tyverialarmer blot skal betales for én gang, når du køber den. Nogle alarmer gør det også muligt for dig at fjernovervåge dit hjem via din mobiltelefon eller en computer. Det kan være en stor fordel, hvis du er på ferie og lige vil tjekke, at alt ser ud til at være i orden derhjemme.
Din bolig er naturligvis særlig udsat for indbrud, når du ikke er hjemme. Derfor er det vigtigt, at du giver indtryk af, at der er nogen hjemme i boligen, selvom der ikke er det. Det kan du gøre ved hjælp af nogle ganske enkle forholdsregler. Nogle af disse råd siger næsten sig selv. Ikke desto mindre ser man igen og igen, at mange ikke følger dem. Men følger du dem, kan du minimere risikoen for indbrud betragtelig.
Brug tænd-sluk ure til at tænde og slukke dine lamper, radio, tv osv., så det ser ud som om, at der er nogen hjemme. Hvis du vil gøre det ekstra svært for indbrudstyven at se, at du bruger tænd-sluk ure, kan du anvende digitale tænd-sluk ure, som kan indstilles til at tænde og slukke på omskiftelige tidspunkter.
I tillæg til tænd-og-sluk ure kan du uden for dit hus anvende sensorstyrede lamper, som automatisk tænder, hvis nogen nærmer sig dit hus. Denne form for automatisk lysstyring forstyrrer tyven og gør det lettere for naboerne at se, om nogen nærmer sig dit hus.
Hvor der er mennesker, er der normalt også lidt rod - selv i de pæneste hjem. Men hvis dit hjem i et par uger ser fuldstændig ryddeligt ud, virker det også ubeboet. Lad det derfor bare rode lidt, når du tager hjemmefra. Du kan fx lade et glas vand stå på køkkenbordet, en avis ligge på sofabordet osv. Hvis din nabo tømmer postkassen, kan du også bede ham eller hende om at flytte lidt rundt på tingene i dit hjem. Alt sammen er med til at give hjemmet lidt "liv".
En af de mest effektive måder at sikre dit hjem mod indbrud på, er at aftale med dine naboer, at I hver især holder øje med hinandens boliger. Det er naturligvis specielt aktuelt, når nogen af jer er væk hjemmefra i længere tid, men naboovervågning kan også have en god præventiv virkning generelt. Hvis du og dine naboer desuden opsætter skilte, som oplyser om naboovervågningen, sender du et endnu tydeligere signal til potentielle indbrudstyve. Du kan læse mere om nabohjælp på NaboHjælp.dk. På denne side kan du også bestille materiale, der fortæller, at naboerne holder øje med dit hjem.
Det siger måske sig selv, men det nytter ikke så meget med nabohjælp, hvis dit hus er dækket ind af høje, tætte hække eller hegn. Alligevel er det let at glemme. Sørg derfor for at klippe hækken ned, før du tager på ferie, så naboen rent faktisk kan holde øje med dit hjem, uden at han eller hun behøver at begive sig helt ind i din indkørsel eller have.
Når du er på ferie, kan det selvfølgelig også være en god idé at bede naboerne om med jævne mellemrum at gå ind på din grund og se, om alt ser ud til at være i orden.
En indbrudstyv kan ofte hurtigt se, om et hjem ser beboet ud eller ej. Et af tegnene er, om der hænger vasketøj på tøjsnoren. Er tøjsnoren tom i dagevis, er det et klart signal til tyven om, at der ikke er nogen hjemme. Aftal derfor med dine naboer, at de hænger vasketøj op på din tøjsnor, når du ikke er hjemme – og omvendt.
Et andet godt tip til at få dit hjem til at se beboet ud, er at aftale med din nabo, at han eller hun lægger noget affald i din skraldespand. På den måde kan du bedre narre tyven til at tro, at der er nogen hjemme hos dig. Du kan også selv fylde din affaldsspand op med affald, når du tager hjemmefra. Hvis det er om sommeren, er det dog klogt at fylde den op med papir og lignende i stedet for fordærveligt affald, så ikke den ikke kommer til at stå og lugte i varmen.
Hvis du kan få naboen til at bruge din garage eller carport til at parkere i, vil det medvirke til at få dit hjem til at se beboet ud.
Hvis din græsplæne ikke bliver klippet en eller flere uger i træk midt om sommeren, kan en tyv hurtigt lægge to og to sammen. Det samme gælder fortovet om vinteren, hvis du fx er på skiferie. Aftal derfor med en nabo, at I om sommeren klipper hinandens græsplæner og om vinteren rydder hinandens fortove for sne, når I ikke er hjemme i længere tid. Har du fx en snerydningsmaskine, kan du gøre det lynhurtigt. På den måde ser dit hjem meget mere beboet ud.
Tøm hinandens postkasser
Hvis der er flere dages post i din postkasse, er det et klart signal om, at der ikke er nogen hjemme hos dig. Helt galt bliver det naturligvis, hvis postkassen er så fyldt, at der stikker aviser og breve ud ad brevsprækken. Også her er det en god idé at alliere sig med naboen og aftale, at I hver især tømmer hinandens postkasser, når I er på ferie.
Mange lader computere, mobiltelefoner og punge ligge fremme i deres hjem, så en tyv let kan få øje på dem igennem vinduerne. På en tyv virker det næsten som en åben invitation til at komme indenfor for at få fat i tingene. Gør det derfor til en vane at fjerne eller tildække computere, spillemaskiner og andre værdifulde ting om aftenen, eller førend du tager på ferie.
Mange har værktøj, haveredskaber og stiger stående i deres redskabsrum. Hvad, mange ikke tænker på, er, at disse ting er guf for en tyv, hvis redskabsrummet ikke er aflåst. Så kan tyven nemlig bruge værktøjet til at bryde sig vej ind i din bolig. Sørg derfor for, at dit redskabsrum er aflåst med en solid lås eller hængelås. Luk også eventuelle stiger inde, så tyven ikke kan bruge dem.