Artikel
Sådan anlægger du den store køkkenhave
Har du rigelig plads i haven, og ønsker du at anlægge din egen køkkenhave, men er usikker på, hvordan du kommer i gang? Vi guider dig gennem hele processen, fra forberedelse til høst.
Artikel
Har du rigelig plads i haven, og ønsker du at anlægge din egen køkkenhave, men er usikker på, hvordan du kommer i gang? Vi guider dig gennem hele processen, fra forberedelse til høst.
En vellykket køkkenhave starter med god planlægning. Vælg en solrig placering i haven og lav en simpel plan over de grøntsager og krydderurter, du ønsker at dyrke. Tænk også over, hvordan du vil organisere din have for optimal udnyttelse af pladsen. Vil du lave havestier, bruge højbede eller sætte hegn op?
Skaf de nødvendige redskaber, herunder handsker, en god spade, en rive, en vandkande og en skarp havesaks. Se vores tjekliste til køkkenhaveejeren her. Afhængigt af din plads og præferencer, kan du også overveje at investere i krukker, plantekasser, et højbed eller endda et drivhus.
Forberedelse af jorden er afgørende for en sund vækstsæson. Løsn jorden og tilføj kompost eller gødning. En næringsrig jord, der samtidig er tilpas luftig, skaber de optimale betingelser for dine planter.
Nu er det tid til at skabe struktur i køkkenhaven med vigtige elementer som havestier og højbede. Start med at anlægge havestier mellem dine bed. Havestier giver ikke kun adgang til forskellige sektioner af haven, men gør det også lettere at pleje planterne. Du kan fx vælge at bruge fliser, stenmel eller brosten. Læs mere om, hvordan du anlægger havestier her.
Højbede er også en fremragende måde at organisere din køkkenhave på. De forbedrer jorddræning, opvarmer jorden og reducerer risikoen for jordkomprimering. Overvej også andre muligheder i din køkkenhave som espalier eller støttestrukturer for klatrende planter.
Start forspiringen af frø indenfor. Som udgangspunkt kan de fleste frø forspires fra marts eller april, mens afgrøder som kartofler eller chili kan forspires endnu tidligere. Populære valg inkluderer tomater, peberfrugter, chili, agurker, basilikum og andre krydderurter. Sørg for at bruge friske og sunde frø og følg anvisningerne på frøposerne for den bedste spiring. Læs vores guide om, hvordan du forspirer her.
Forår markerer det perfekte tidspunkt til at så afgrøder direkte i haven, som ikke kræver forspiring. Når risikoen for nattefrost er forbi, kan du lave små rækker i jorden og plante frøene i overensstemmelse med pakkeanvisningerne. Salat, radiser og gulerødder er eksempler på afgrøder, der trives ved at blive sået direkte i jorden. I maj kan du også begynde at plante flere af dine forspirede afgrøder ud. Du kan overveje at bruge frøbånd for en mere ensartet fordeling.
For at undgå jordtræthed er det vigtigt at implementere rotationsafgrøder. Dette betyder ganske enkelt at ændre placeringen af dine afgrøder hvert år. På denne måde hjælper du med at bevare jordens næringsstoffer samt minimere risikoen for skadedyr og sygdom.
Når dine spirer er klar til at blive plantet ud i drivhuset, i jorden eller i plantekasser, kan det være svært at se forskel på dem. Derfor kan det være en god idé at placere planteetiketter ved hver plante. Dette hjælper dig med at holde styr på hver sort og sikrer, at du giver dem den rette pleje.
Under vækstsæsonen er det vigtigt at sørge for, at der er næringsstoffer nok i jorden. Anvend organisk gødning jævnligt for at støtte plantens vækst og udvikling. Læs mere om jord og gødning her.
For at beskytte dine planter mod skadedyr kan du vælge naturlige metoder som f.eks. insektnet eller gode valg af naboplanter. Hold øje med tegn på skadedyr og reager hurtigt for at undgå, at de spreder sig. Du kan læse meget mere om, hvordan du undgår skadedyr i køkkenhaven her.
I løbet af juni til august åbner køkkenhaven op for en frodig høst af forskellige grøntsager. Tomater, agurker, ærter, squash og gulerødder er blot nogle af de grøntsager, du kan høste i sommermånederne.
Selvom efteråret nærmer sig, er det fortsat vigtigt at vande regelmæssigt. Undgå overvanding, men sørg for, at jorden ikke tørrer helt ud.
I september til oktober er der stadig mange lækre grøntsager, du kan høste fra din have. Græskar står klar til at blive høstet og brugt i alt fra bagning til varme supper. Gulerødder, der har modnet i jorden gennem sommeren, er stadig klar til at blive høstet. Rødbeder tilføjer et strejf af efterår til dine retter og kan bruges i salater eller varmes i ovnen. Porrer og kål er også en velsmagende tilføjelse til efterårskøkkenet og kan høstes i denne sæson.
Så selv når temperaturen falder, er der stadig friske grøntsager at hente i haven.
Brug tiden på at indsamle modne frø fra dine planter. Opbevar dem i tørre papirposer eller beholdere og placer dem et tørt sted med god luftcirkulation. Lad frøene tørre i cirka to uger, indtil de er hårde og lette at håndtere. Opbevar frøene i lufttætte beholdere eller konvolutter med etiketter, der angiver planten og høståret. Opbevar beholderne køligt og tørt, så de er klar til at blive sået igen i den kommende vækstsæson.
Når vintersæsonen nærmer sig, er det afgørende at opbevare dine haveredskaber korrekt for at forlænge deres levetid. Giv dem en grundig rengøring og sørg for, at de opbevares tørt og sikkert – for eksempel i et haveskur.
Artikel
Køkkenhaven på altanen
Selvom pladsen er trang, kan du stadig dyrke grøntsager og krydderurter på altanen. Med korrekt planlægning og de rette valg af planter og udstyr kan du skabe en grøn oase på begrænset plads.
Artikel
Få plads til en lille køkkenhave
Har du begrænset plads i haven, eller er du helt ny køkkenhaveejer? Så er en lille køkkenhave måske løsningen. At have en lille køkkenhave behøver ikke at være kompliceret, og den behøver heller ikke at tage meget plads. Ved at kombinere et drivhus med plantekasser eller højbede kan du skabe en lille køkkenhave med grøntsager, blomster og krydderurter.
Artikel
Tjekliste til udstyr i køkkenhaven
Drømmer du om at få en køkkenhave, men er usikker på, hvor du skal starte? Vi har sammensat en tjekliste over det nødvendige udstyr, du skal have som køkkenhaveejer.