Der findes forskellige former for efterisolering af husets facade. Du kan hulmursisolere, og du kan efterisolere indefra, men ofte er det både nemmest, billigst og bedst at lave en udvendig facadeisolering, hvor du populært sagt giver huset “en overfrakke på“, fordi du monterer en ny facade på alle ydervægge med isoleringsmateriale imellem den gamle ydervæg og den nye ydervæg. Tag en snak med en af vores medarbejdere om priser på facadeisolering.
Groft sagt kan man sige, at en facadeisolering har to formål: Den første er naturligvis at give huset en bedre isolering, så energiforbruget bliver bragt ned, og huset får et sundere indeklima. Men med en facadeisolering får du også renoveret din facade. Du kan derfor på én gang se en facadeisolering som en effektiv energibesparelse og en renovering af husets facade.
Står du med et ældre hus, hvor energiregningen er for stor, og hvor den eksisterende isolering er utilstrækkelig – og kan huset også trænge til en forskønnelse, så er det oplagt at slå facadeisolering og facaderenovering sammen. Du får skjult slidte mursten og træt puds, samtidig med at du får gjort din varmeregning lavere.
Hos XL-BYG kan du vælge mellem flere forskellige former for facadeisolering. Danskproduceret Skalflex® facadeisolering fra Sika Danmark A/S giver en effektiv efterisolering med pudsbærende stenuldsplader, der skal slutpudses efter monteringen. Det er også muligt at benytte Isover facadeisolering eller Rockwool facadeisolering fx med Rockwools REDair-system. Her er tale om facadeisolering, hvor der monteres en ny ydervæg af fx træ, fiberbeton eller stål.
De forskellige materialer til facadeisoleringer giver hver deres udtryk i det færdige resultat: Med den ene form får du et nypudset hus, og med den anden får du et hus med et udtryk, du helt selv kan vælge – f.eks. kan du ændre dit murstenshus til et hus med træfacade. Så hvilken løsning, du bør vælge, afhænger af din personlige smag, for isoleringsevnen er den samme uanset produkt. Alle løsninger er nemlig baseret på mineraluld, der er presset sammen i faste, højeffektive isoleringsplader.
Inden du går i gang skal du undersøge om huset er velegnet til at få monteret facadeisoleing, f.eks. om husets facade kan bære vægten af en udvendig isoleringsløsning. Der kan også være varme- eller el-installationer, der skal flyttes. Det skal i så fald gøres af aut. håndværker.
Konsultér altid gældende datablade og sæt dig grundigt ind i arbejdsgangen, hvis du påtænker at gøre det selv.
Fordelene ved at isolere udefra er mange og tydelige – og det handler ikke kun om at reducere varmeregningen, selvom det måske ofte er den væsentligste faktor:
Reducerer varmeregningen markant
Eliminerer kuldebroer i facaden
Ydervægge holdes tørre og varme
Helt ny, pudset facade (og mange farver at vælge imellem)
Intet spild af indvendige kvadratmeter til isolering
Intet bøvl med radiatorer og vand- og elinstallationer
Intet rod inde i huset under projektet – alt arbejde foregår udenfor
Vælger du at foretage en udvendig isolering med Skalflex® Facadeisoleringssystem, står du med et gennemtestet system, der gennem mange år har vist sin effektivitet i det danske vejr. Systemet består af pudsbærende stenuldsplader, klæber, thermodybler, grundpuds, slutpuds samt nødvendige armeringsprofiler og -net. Et komplet system til udvendig isolering. Samtidig er Sika lagerførende på en række specialløsninger, som tilgodeser mange forskellige konstruktioner.
Stenuldsplader i isoleringstykkelser fra 30–400 mm
Slutpuds i 36 farver
Lagerførende på et stort udvalg af dybler, profiler og specialløsninger
System til isolering af sokkel
Mulighed for direkte levering til byggeplads
Stor ekspertise og ubegrænset support
Du monterer isoleringspladerne i en sokkelprofil, der fastmonteres på husets facade nederst mod soklen.
Isoleringspladene monteres i forbandt, punktlimes og fastgøres med specielle dybler. Uden på isolering trækkes et lag puds, der armeres med et Skalflex® armeringsnet af glasfiber. Det afsluttende, tynde pudslag findes i ikke mindre end 36 standardfarver, så du kan få en facade i præcis den kulør, du ønsker. Fordelen ved at benytte stenuld er, at overfladen forbliver diffusionsåben, så facaden stadig kan ”ånde”, samtidig med at der ydes en høj isoleringsevne.
Isoelringspladerne monteres ved hjælp af punktlimning med Skalflex® Multiklæb® (brug 10 mm tandspartel). Påregn 6 limpunkter pr. facadeplade. Stykker under 30 cm fuldlimes på hele fladen. Facadepladerne monteres i forbandt, så de lodrette samlinger er forskudt for hinanden.
Begynd med at montere plader på sokkelprofilen og arbejd opad derfra. Begynd fra et hjørne og placér isoleringspladen, så den fabriksskårne kant vender ud mod hjørnet.
Thermodybler monteres i et forboret hul og placeres efter terrænklasse. Værktøjet monterer og undersænker dyblerne i samme arbejdsgang. Dybelhullerne lukkes med en isoleringsprop
Hjørner og kanter forstærkes med netprofiler, som fastgøres i Skaltherm Grundpuds.
Der påføres et 6-8 mm lag Skaltherm Grundpuds med et stålbræt. Det er vigtigt, at pudsen trykkes godt ind i facadepladerne.
Armeringsnettet trykkes nu fast i den våde puds. Brug igen stålbrættet og sørg for, at nettet trykkes godt fast. Net- og hjørneprofiler arbejdes ind i pudsen, til net og profiler er helt dækket af grundpuds. Nettet skal ligge i den yderste tredjedel af pudslaget.
Der slutpudses med Skalcem® S2000/CF2000.
Det færdige resultat er en højisoleret bolig med en flot og stærk facade, der kan modstå det danske vejr i en meget lang årrække.
Hvis du ønsker at vide mere om, hvorfor du bør klimasikre din bolig og have, kan du læse mere her!