Artikel
Hvad spiser havens fugle?
Fugle i haven er dejligt, og du kan selv gøre dit for at tiltrække så mange fugle til din have som muligt.
Artikel
Fugle i haven er dejligt, og du kan selv gøre dit for at tiltrække så mange fugle til din have som muligt.
Du skal så vidt muligt variere foderet til dine fugle. Og det er vigtigt, at du ikke serverer tørt, gammelt brød. Fugle har brug for fedt, proteiner og vitaminer, ganske som vi selv har, så det er rigtig godt, hvis du supplerer de klassiske fuglekugler i havens træer med foderautomater med nødder, tørret frugt og forskellige typer korn.
Husk også, at havens fugle har brug for rent vand. En fugl har brug for vand mindst to gange om dagen. Uanset årstiden.
Laver du dine egne fuglekugler, kan du bruge fedt, palmin og andefedt og blande det med en god vildtblanding, som du måske supplerer med havregryn og nødder. Har du sesamfrø, hirsefrø, solsikkekerner og hampefrø, kan du også bruge dem i blandingen.
Generelt er frugt og visse grøntsager også en god ting af servere for fuglene. Ud over æbler kan du bruge pærer, gulerødder, bananer, appelsiner, vindruer, grapefrugt, kiwi, agurker, tomater, rødbeder og salat.
Spurvefugle er glade for kornblandinger.
Solsort, drosler og stære vil gerne have æbler og bær. Solsorten særligt er glad for nedfaldsfrugt – især æbler – så du kan roligt lade nogle af efterårets æbler blive liggende, eller du kan ofre det sidste æble fra frugtfadet og kaste det ud på græsset.
Vil du gerne se gråspurve i haven, kan du supplere færdige frøblandinger, som primært består af korn, med foderposer, som også indeholder fx solsikkefrø og jordnødder. Du kan også vælge færdige vildtfugleblandinger, der indeholder både korn, frø og nødder.
Vil du gerne glæde blåmejserne og musvitterne, kan du tilsætte ekstra solsikkekerner og jordnødder.
I fuglekuglerne er der ofte en blanding af fedt, korn og solsikkekerner, så de dækker mere bredt.
Fugle har forskellig smag i foder. Vi har samlet en hurtig oversigt, så du nemt kan sammensætte menuen til de mest almindelige fugle i haven.
Blåmejse, musvit, dompap og bogfinker: Fedt, nødder, solsikkefrø og fuglekugler
Rødhals: Rosiner, bær, havre og melorme
Dompap: Solsikke, bær, hakkede nødder, korn og frø
Gråspurv og skovspurv: Havre, korn, fine frø og mejsekugler
Solsort og drosler: Æbler, bær og rosiner
Duer: Korn og havre
Du bør ikke lægge riskorn ud til fuglene i haven. Risene svulmer op i fuglenes maver, og fodringen skader meget mere, end den gavner.
Undgå også tørt, gammelt brød, der nemt kan indeholde svampesporer. Det er heller ikke en god idé at bruge rugbrød, der indeholder meget salt.
Det er i øvrigt vigtigt, at foderet på dit foderbræt er tørt, og at du jævnligt renser foderbrættet, da der ellers kan opstå bakterier, svamp, mug og skimmel.
Placeringen af foderbrættet er vigtig. Stil foderhuset i nærheden af buske og træer, så fuglene kan søge tilflugt der. Hæng gerne mere end én foderautomat op i haven. Det giver mere liv og sikrer, at fuglene ikke “skal slås“ om maden, men at der er muligheder for dem alle. Du kan også sætte nogle insekthoteller op. Mange småfugle, som fx musvitter, blåmejser og bogfinker, er glade for både larver og insekter.
Følg vores guide til at bygge dit eget insekthotel.
Ønsker du en varieret bestand af fugle i din have, så tag en snak med en af vores medarbejdere. Vi kan hurtigt hjælpe dig til de rette foderblandinger og fuglekugler og rådgive dig om foderhuse, foderautomater, og hvordan du bedst placerer fuglefoderet i din have, så du får mest muligt fugleliv i haven.
Se også vores videoguide om bygning af redekasse til fuglene.
Videoguide
Guide: Byg selv fuglehus til haven
I denne video kan du følge tømrer Casper Kjerumgaards guide til at bygge fuglehus i et sjovt design, som du kan hænge op i haven, så de små fugle kan yngle trygt, og du kan nyde livet helt tæt ved huset.
Videoguide
Guide: Sådan bygger du et hyggeligt insekthotel til haven
Et insekthotel er et hyggeligt byggeprojekt for store og små. Samtidig giver du insekterne mulighed for at overvintre og lægge æg i rolige omgivelser – lige i din have. Insekthotellet er udviklet i samarbejde med Emma Martiny.
Videoguide
Skrue-guide - Hvilken skrue skal du vælge?
Står du over for dit næste byggeprojekt, men er du i tvivl om, hvilken skrue du skal vælge til opgaven? Tømrer Casper Kjerumgaard guider dig i denne video til de forskellige typer af skruer til forskellige opgaver og vægtyper.