Den største effekt af en efterisolering får du, hvis du kan isolere dit hus udefra. Men der er tilfælde, hvor det ikke er muligt. Her er en effektiv isolering af vægge og isolering af lofter indefra et godt valg.
Står du med et hus, der er bevaringsværdigt, er det ikke lovligt at isolere facaden, da huset skal bevare dets oprindelige udseende. Måske er du heller ikke selv interesseret i, at dit hus ændrer udseende. Her kan en indvendig isolering være en idé.
Ligeledes egner huse med lille eller intet tagudhæng eller huse med gesimser sig ikke til udvendig isolering, hvorfor en indvendig isolering er oplagt.
Der findes situationer, hvor vi anbefaler, at du undlader at efterisolere dine ydervægge indefra. Står du allerede med fugtproblemer i en væg, skal du først have fugten væk, før du kan isolere. Ellers risikerer du alvorlige fugtskader, råd og svamp.
Du kan godt selv efterisolere væg og loft, men det kræver en vis indsigt i materialer, dampspærre og montering. Vi anbefaler, at du sætter en faguddannet håndværker til arbejdet, hvis du ikke selv har stor gør-det-selv-erfaring. Forkert udført isolering kan skade dit hus, og står du selv for isoleringen, dækker din forsikring formentlig ikke.
Den traditionelle måde at efterisolere en ydervæg er ved at opbygge en forsatsvæg. Det vil sige, at du monterer en ny væg uden på den eksisterende væg. Den nye væg består typisk af to lag gipsplader oven på et stålskelet samt dampspærre og isoleringsmateriale (mineraluld eller papiruld). Det er en enkel konstruktion og en såkaldt tynd isolering til væg, hvor det både er nemt og hurtigt at lægge det isolerende isolationsmateriale ind i det hulrum, du har etableret mellem den gamle væg og den nye. Opsætningen af dampspærren kræver omhu. En utæt eller forkert monteret dampspærre tillader, at varm og fugtig luft kan trænge fra boligen ud i konstruktionen, hvor den vil danne kondens, når den møder den kolde ydervæg. Det vil på sigt give problemer med skimmelsvamp.
Det er værd at vide, at det typisk ikke er nødvendigt at efterisolere alle ydervægge i dit hjem. Det er ofte tilstrækkeligt at koncentrere sig om væggene i de koldeste rum.
Det er kompliceret at efterisolere lofter udefra. Her er der ingen vej uden om den indvendige isolering, hvis du ønsker at nedbringe dit varmeforbrug og forbedre dit indeklima.
Huse med fladt tag, huse med loft til kip og huse, hvor 1. sal med skrå vægge er beboet, giver i sagens natur nogle udfordringer, da der ikke umiddelbart er plads til isoleringen. Her bør du tage en håndværker med ind i projektet.
Først er det vigtigt at gøre opmærksom på, at du ved renovering af tag og efterfølgende isolering møder nogle krav fra Bygningsreglementet, der siger, at isoleringen skal være 300 mm. Det stiller nogle helt konkrete krav til isoleringsarbejdet.
Efterisoleringen af loftet eller skråvæggen i fx skunken foregår i princippet på samme måde, som når du efterisolerer en ydervæg indefra, hvor du bygger en forsatsvæg af fx gips eller masonit og placerer isoleringsmaterialet i hulrummet. Der er dog ofte den fordel, når du efterisolerer en skråvæg eller et loft, at du kan benytte de eksisterende spær til fastgørelse af isoleringsmaterialet, dampspærre og gips- eller masonitplade. Ved isolering af loft kan du benytte både papiruld og mineraluld fra fx Rockwool eller Isover.
Det er også muligt at lave en efterisolering af loftet, hvor du ikke isolerer op imod selv loftet, men i stedet isolerer loftets gulv. Dette kan også ske som en kombination, hvor du både isolerer de skrå dele af loftet op imod tagsten eller tagplader og supplerer med at isolere gulvet ned imod etagen nedenunder.
Isolering af loftets gulv kan ske med isoleringsbatts, som skæres til og placeres mellem spærene, eller du kan benytte isoleringsgranulat, hvis det er svært at komme til (hvis der fx er lagt et trægulv på loftet, som du ikke ønsker at fjerne). Granulat er små kugler af flamingo eller leca, der kan blæses ind i hulrummet, så de skaber en god og effektiv isolering.
En god isolering af loftet – både skråvæg og gulv – er en af de mest energieffektive isoleringer, du kan foretage. Undersøgelser viser, at du kan reducere dit samlede energiforbrug med op til 30% med en korrekt udført efterisolering!
Du bør ikke efterisolere en kældervæg på samme måde, som du isolerer en almindelig ydervæg, da kældervægge som oftest er både mere kolde og mere våde. Her bør du i stedet opbygge en ny indervæg af særlige isoleringsplader eller isoleringsblokke som fx YTONG Multipor isoleringsplader eller SkamoWall isoleringsplader. Monteringen er ganske enkel, og du slipper for at benytte dampspærre.
Følg også denne guide til isolering af kældervægge her.
Der er altid sund fornuft i at kigge på efterisolering af dit hus, og der er gode penge at spare på isolering af væg og loft. Der er mange penge at spare på varmeregningen, og du får et hus, der både har et sundere indeklima og en højere salgsværdi, hvis det en dag bliver aktuelt.
Tag en snak med os om mulighederne og få gode priser på loftisolering og vægisolering i god kvalitet. Vi kan rådgive om de forskellige typer af isoleringsmaterialer og det forarbejde, der er nødvendigt for, at du får foretaget den rette isolering.
Vi er også altid parate med henvisning til lovgivning om isoleringskrav og rådgivning i, hvilke materialer du med fordel kan vælge til dit projekt.