I et hjem er der masser af støjkilder: Børn, husdyr, køkkenapparater, musik... kort sagt, så laver vi alle en masse støj, blot vi bevæger os rundt i huset og foretager os helt almindelige ting. Det kan være en god idé at tænke i støjreduktion – både i hvert enkelt rum, men også mellem rummene og ved etageadskillelser. For slet ikke at tale om at dæmpe den støj, der kommer udefra.
Der findes et væld af løsninger, der gør det muligt at nedbringe generende støj i hjemmet. Med lyddæmpende plader på vægge og akustikpaneler på loftet kan du nedbringe uønsket lys kraftigt; du kan investere i lydtætte døre og nedbringe støjen mellem etagerne. Og kommer støjen udefra, findes der også løsninger. Hos XL-BYG finder du alt det, du skal bruge for at få en bedre lydisolering.
Den nordiske stil, som findes i rigtig mange hjem, er typisk ikke god til at reducere den naturlige støj. Hårde trægulve eller klinkegulve sender lyden retur, og store vinduespartier, lofter og vægge gør det samme. Det siger også sig selv, at en fuldmuret væg af mursten er mere lydisolerende end en tynd væg af gips.
Med montering af lydabsorberende paneler på en enkelt eller to af stuens vægge får du både en æstetisk og effektiv lyddæmpning. Paneler til væg fås i forskellige træsorter, så du nemt kan få et udtryk, der passer til resten af rummet.
Akustikpanelerne kan også med fordel monteres i gangarealerne, børneværelser og andre steder, hvor der er behov for støjdæmpning.
Ønsker du ikke lydisolering af væg med akustikpaneler, kan du bygge en forsatsvæg uden på den gamle væg og fylde hulrummet med isoleringsmateriale – fx er mineraluld og Rockwool effektive til lydisolering. Endelig kan du overveje at hænge lydabsorberende akustikbilleder op på væggene.
Loftet er ofte den største flade i et rum, og det er ofte her, du får den største effekt af støjdæmpende tiltag. Især i hjem, hvor stue og køkken er forbundet og derfor hele tiden børn, leg og madlavning samlet tæt på hinanden.
Fx Troldtekt og DANOloft leverer begge meget æstetiske akustikplader i forskellige designs og i forskellige farver, der ikke kræver særlige færdigheder selv at sætte op. Både Troldtekt og DANOloft kan monteres, så de lyddæmpende og lydisolerende plader dækker hele loftet, men de kan også monteres, så kun dele af loftet er dækket.
Det er ofte ikke muligt at lydisolere sit gulv uden at skulle fjerne det gamle. Det kan være en både besværlig og bekostelig affære. Løse tæpper vil dæmpe lyden, og det samme vil et væg-til-væg tæppe.
Hvis der er et lukket hulrum mellem gulv og loftet på etagen underneden, kan du blæse isoleringsmateriale som fx papiruld ind. Det giver både lydisolering og varmeisolering mellem etagerne.
Står du over for at skulle skifte dit gulv, kan du vælge en gulvløsning, udviklet så den er støjdæmpende i sig selv, eller du kan lægge et støjdæmpende underlag under det nye gulv.
I eksisterende huse kan det være svært at komme til at isolere i hulrummet og lave en effektiv lydisolering i etageadskillelsen. Her kan det være en idé at montere støjdæmpende akustikplader i stueetagen eller bygge en forsatskonstruktion som beskrevet ved lydisolering af vægge. Det stopper lyden i at bevæge sig opad.
På gulvet på etagen ovenover kan du arbejde med de løsninger, der er beskrevet under lydisolering af gulv.
Gennemføringer af vandrør, radiatorrør, faldstammer og ventilationsrør er også kilder til støj mellem etager. Her kan du benytte rørisolering, der både virker lydisolerende og holder på varmen i rørene. Ved faldstammen kan du eventuelt tætne sprækker med lydisolerende skum.
Lyd finder vej gennem sprækker og revner. Det er derfor oplagt at arbejde med lydisolering ved husets døre. Både fordøren, men også dørene mellem husets rum. Lydisolerende døre og karme lukker helt tæt, så lydbølgerne ikke kan bevæge sig fra rum til rum. Det er effektivt.
En løsning kan også være at sætte selvklæbende gummilister i dørfalsen og hele vejen rundt, også ved fodlisten.
Almindelige termoruder giver en fornuftig lydisolering, men ligger dit hjem ud til fx en trafikeret vej eller en legeplads, kan du overveje at skifte til særligt lydisolerende termoruder. Det vil give en kraftig støjreduktion. Du kan også overveje at lydisolere rundt om vinduet på samme måde, som du kan lydisolere døre: Brug en selvklæbende gummiliste hele vejen rundt. Det vil også mindske støjen udefra.
Mulighederne for en god og effektiv lydisolering i dit hjem er mange, og du behøver ikke bekymre dig om æstetikken. Lydabsorberende akustikpaneler på væggene er nemme at sætte op, og det samme gælder akustikpladerne på loftet. En lyddæmpende dør er lige så let at montere som en almindelig dør, og rørisolering af vandrør og ventilationsrør tager ikke mange minutter. Kort sagt kan selv uprøvede gør-det-selv-folk komme langt med støjreduktionen i hjemmet. Men start med en snak med en af vores faguddannede medarbejdere, der er klar med gode råd og tips til, hvordan du bedst kommer i gang.