XL-BYG logo

Artikel

Det skal du huske, når du maler vådrum

Et af de emner, vi hos XL-BYG ofte får spørgsmål om, er vådrum – både omkring vådrumsmaling og vådrumssikring. Først og fremmest er det vigtigt at huske, at vådrumsmaling IKKE kan erstatte vådrumssikring, og at lige netop gør-det-selv-projekter i badeværelser, køkken og bryggers kræver særlig omtanke og omhu. Tag derfor altid en god snak med din lokale XL-BYG, før du går i gang, og få et overblik i artiklen her.


Brug speciel maling i vådrum

I badeværelse, køkken og bryggers er der af helt naturlige grunde størst risiko for fugt, mug og vandskader. Start med at opdele rummene i “vådzoner“ og “fugtzoner“. Så er du allerede kommet et godt stykke.

Hvad er vådrumsmaling, og hvilken glans skal du bruge?

Vådrumsmaling er en særlig type maling, der er beregnet til at blive brugt i badeværelser og andre steder med vandpåvirkning. Malingen tåler at komme i direkte kontakt med både vand og fugt. Vådrumsmaling indeholder nemlig acryl og polyuretan, som giver hærdende overflade, og er en ekstremt slidstærk maling med høj glans (brug glans 25 eller derover). Den høje glans er med til at sikre vådmalingens styrke og gør den nemmere at rengøre. Du kan uden problemer tørre en våd væg af med en klud, hvis du har malet med en vådrumsmaling med glans 25 som minimum.

Hvor skal man anvende vådrumsmaling?

Netop fordi vådrumsmaling kan tåle afvaskning, benyttes den over vasken i badeværelset eller køkkenet og ved komfuret. Vådrumsmalingen kan også modstå den generelle fugt, der opstår i et badeværelse, når du har taget et brusebad eller været en tur i badekarret. 

Vådrumsmaling kan benyttes på beton, puds, glasfilt og glasvæv og påføres som andre typer maling med pensel og malerrulle. Følg altid brugsanvisningen på emballagen.

Hvorfor er badeværelset kritisk?

Alle, der har haft en vandskade, ved, at det er vigtigt at sikre sig, at vådrum (og husets vandrør) er tætte og udført efter de gældende foreskrifter. Både med vådrumsmaling og vådrumssikring. Badeværelser – især omkring brusekabiner og badeværelser, men også gulvene – er blandt det, man kunne kalde kritiske områder. Det er typisk her, en vandskade starter, fordi der er opstået en utæthed, og vandet derfor kan trænge ind og med tiden skabe fugt og råd.

Vådrumssikringen er lovpligtig

Firkantet sagt er vådrumsmaling tilstrækkelig i fugtzonerne, men det er vigtigt at understrege, at vådrumsmaling IKKE kan erstatte vådrumssikring. Du kan derfor ikke nøjes med at male med en vådrumsmaling i fx en brusekabine. Her vil vandet med tiden trænge gennem malingen. Du skal derfor sikre dig, at der er udført en korrekt vådrumssikring i vådzonerne forinden.

Står du over for et større renoveringsprojekt i dit badeværelse, så anbefaler vi, at du tager en snak med en af vores faguddannede medarbejdere, så du udfører vådrumssikringen efter de gældende lovkrav. Det er nemlig dig selv, der bærer ansvaret.

Se også vores film om vådrumssikring.

Vådrumsmaling på fliser og klinker - sådan gør du

Har du allerede vådrumssikret badeværelset, så har du naturligvis ingen grund til bekymring. Så kan du frit gå i gang med at male dit badeværelse og skabe dit personlige præg.

Maling af badeværelset er lige så nemt at gå til som alt andet malerarbejde (du har ikke brug for særligt værktøj i form af specielle pensler og malerruller). Vådrumsmaling er en anelse tykkere end almindelig maling, så vær omhyggelig med omrøringen.

Står du med et badeværelse, hvor du er træt af de gamle fliser eller klinker, så behøver du ikke bruge tid og kræfter på at banke de gamle fliser ned og pudse op igen bagefter. Du kan ganske enkelt male direkte på fliserne. Både fliserne på væggene, men også fliserne på gulvet.

Start med at fjerne kalkrester med en kalkfjerner og rens vægge og gulv med grundrens. Hvis du kun skal male væggene, så dæk godt af. Husk at bruge gummihandsker og sikkerhedsbriller. Når fliserne er tørre, skal du give overfladen en hæftegrunder, så malingen efterfølgende kan sidde fast. Brug en lille malerrulle til hæftegrunderen.

Når hæftegrunderen er tør, og du har slebet den med sandpapir i korn 180, kan du gå i gang med at male badeværelset i præcist den farve, du har lyst til. Vådrumsmaling kan tones fuldstændigt som andre typer maling.

Hvis du har meget glatte fliser, kan du være uheldig, at hæftegrunderen ikke hæfter godt nok. Her bliver du nødt til at bruge en rystepudser til at mattere flisernes overflade, så hæftegrunderen kan få fat.

Se vores film om at male fliser her.

XL-BYG toner i præcist dén farve, du ønsker

I malerafdelingen i XL-BYG kan du få blandet din maling til badeværelset i præcist den tone, du ønsker. Du kan også få en snak med vores faguddannede medarbejdere om de særlige forholdsregler, du skal tage, når du maler i vådrum – fx hvordan du etablerer vådrumssikring, eller hvordan du maler på dine gamle fliser.