Forskellige planter har forskellige behov. Nogle planter trives bedst i sur jord - andre i en jord, som er mere sandholdig. Så du kan med fordel sætte dig ind i, hvad der er den optimale havejord, hver gang du skal plante nye blomster, stauder, grøntsager mv.
Jorden i haven taber stille og roligt sit næringsindhold, hvis du ikke løbende tilfører ny gødning - og helst hvert år. Du kan med fordel tilføre gødning til køkkenhaven flere gange i løbet af vækstsæsonen.
Ganske som med jorden i haven, foretrækker de forskellige planter forskellige former for gødning, hvilket du kan få meget mere rådgivning om i din lokale XL-BYG. Du kan også blive klogere på de forskellige typer gødning lidt længere nede i artiklen.
Økologisk havebrug starter også med jorden. Ønsker du at anlægge køkkenhave, hvor du kan dyrke økologiske grøntsager, skal du starte med at anskaffe økologisk havejord. Dertil skal du løbende tilføre næring med økologisk kompost, som også Emma selv gør det.
En god havejord er levende og rig på bl.a. humus – det organiske materiale, der giver det øverste muldlag den mørke farve. Humus holder på vand og næringsstoffer og sikrer, at jorden er porøs, så planternes rødder kan vokse. I løbet af året bruger planter af jordens naturlige næringsstoffer, og for at få de optimale vækstbetingelser skal jorden indimellem forbedres ved at tilføres ny næring.
Hos XL-BYG finder du mange forskellige former for gødning, havejord og plantemuld.
En af de bedste måder at øge jordens humusindhold på er ved at sprede spagnum ud på jorden. Spagnum er opgravet tørv og er fuldt af naturlige næringsstoffer og særdeles velegnet til jordforbedring.
Er det græsplænen, der skal forbedres, kan du bruge almindelig spagnum, der med sin porøse konsistens er let at rive ned mellem græssets strå. Spagnummen spredes med løs hånd over hele plænen og rives herefter med en plænerive. I løbet af ca. 14 dage er spagnummen trængt ned i græsset og indgået i det naturlige kredsløb. Det anbefales at give græsplænen en ny spagnum to gange årligt.
Til blomsterbede, i køkkenhaven eller drivhuset er det beriget spagnum, du kan bruge. Denne type spagnum er tilsat næringsstoffer, der er sammensat efter de enkelte planters behov, og du behøver derfor ikke gøde så tit i vækstperioden. I køkkenhaven kan du i foråret sprede et ca. 5 cm tykt lag ud på jorden og enten grave eller fræse det ned i muldlaget. I blomsterbede spredes et ca. 3 cm tykt lag ud, der kultiveres eller rives ned i muldlaget.
Til surbundsbede o.l. er det vigtigt at bruge spagnum specielt udviklet til dette. Her kan du bruge en rododendron spagnum, der giver optimale vækstbetingelser for surbundsplanter. Hvis du supplerer jorden både i forår og efterår, kan du sikre planterne en frodig og langvarig vækst i flere år. Spred spagnummen i et ca. 5-10 cm tykt lag oven på den bestående jord.
Oplever du, når du forsøger at hjælpe dine planter ved at blande spagnum i jorden, at det ofte er som om, de får det værre?
Spagnum er godt, når jorden i bede og krukker skal piftes op – men du risikerer faktisk at gøre mere skade end gavn med den friske spagnum, hvis du ikke håndterer den rigtigt. Spagnum købes nemlig i paller, hvor den ligger godt og tørt – næsten for tørt, og derfor kan den være svær at blande i jorden og især meget svær at få fugtet op. Og fylder du tør spagnum ned om planternes rødder, risikerer du at skade dem, fordi de tørrer ud.
Derfor er det en god idé at vande spagnummen i emballagen ved at skære to til tre huller i plastfolien, stikke en slange i spagnummen og lade vandet sive, til det bobler op af de andre huller. Så bør det stå nogle dage, mens fugten fordeles.
Kompost
Brug af kompost er en anden måde at forbedre jorden på. Når du bruger kompost af haveaffald, bringer du nogle af de næringsstoffer tilbage, som blev fjernet med planternes høst.
Komposten er klar til brug i haven efter ca. et halvt års opbevaring i kompostbeholderen, som du selv kan bygge. Processen kan dog fremskyndes ved at bruge havekalk i komposten. Dette kombineret med vanding og hyppig ventilering af komposten gør, at mikroorganismerne får optimale arbejdsbetingelser.
For at få mest muligt ud af komposten skal den graves ned i køkkenhaven om efteråret. Så kan du igen så nye planter i det tidlige forår uden problemer. Kompost må ikke bruges i surbundsbede, ved stiklingeformering eller i forbindelse med såning, da næringsstofferne er meget koncentrerede.
Da jordens naturlige indhold af kalk vaskes ud med regnvandet, er det nødvendigt at tilføre jorden ekstra kalk. Ved at give sin have kalk hvert forår eller efterår sikrer du omsætningen af jordens organiske stoffer til fordel for plantevæksten. Kalken giver jorden en høj pH-værdi (lav surhedsgrad), som giver jordens mikroorganismer optimale arbejdsbetingelser.
Til en almindelig kalkning anvendes ca. 25 kg til 300m2. Kalken findes i flere varianter med og uden næringsstoffer eller som støvfrit granulat.
Har du brug for flere gode råd og vejledning i valg af gødning, havejord eller økologisk havebrug, så tag til hver en tid en snak med en af vores uddannede medarbejdere i haveafdelingen. De kender alle de mest almindelige typer jord og gødning og kan hjælpe dig rigtig godt fra start.