XL-BYG logo

Artikel

Det skal du tænke på, når du vælger gulv

Der findes et væld af forskellige gulvtyper - Træ, vinyl og laminat. Hver gulvbelægning har unikke fordele, og derfor er der også forskel på, hvilken type gulv, der er det mest optimale til hvert rum i boligen. Vi har lavet en oversigt, der kan guide dig gennem valg af gulv.

14 mulige overvejelser, inden du vælger gulv

Udvalget af gulvtyper er stort, så før du beslutter dig, kan du med fordel stille dig selv en række grundlæggende spørgsmål. Svarene er nemlig med til at gøre gulvvalget nemmere for dig:

  1. Stiller den gulvbelægning, du har i tankerne, særlige krav til underlaget (fx gulvvarme)? 

  2. Hvad skal rummet bruges til (børneværelse, køkken, bad, stue osv.)?

  3. Er der særlige materiale- og farvemæssige forhold i rummet (vinduer, døre, særlig vægbeklædning o.l.)? 

  4. Hvordan ønsker du, at gulvet skal tage sig ud - nu og fremover? 

  5. Har du særlige ønsker om en god akustik i rummet? 

  6. Har du krav til skridsikkerhed? 

  7. Stiller du specielle krav til rengøring, vedligeholdelse og reparation? 

  8. Er der lovmæssige krav for rummet (fx vådrum)?

  9. Ønsker du en gulvtype, du selv kan lægge? Læs evt. vores tips om gulvlægning.

  10. Kræver dit nye gulv et undergulv?

  11. Skal gulvet kunne tåle vand og fugt?

  12. Har du særlige miljømæssige krav til gulvet og indeklimaet (rengøringsvenlighed og bæredygtighed)? 

  13. Vælg et gulv, der matcher dit hus (et nybygget hus, en murermestervilla og et 70’er parcelhus har forskellige udtryk)

  14. Hvad er dit budget?

Vælg den bedste gulvbelægning til det enkelte rum

Rummene i en bolig har forskellige funktioner, og derfor er der også naturligvis forskel på den optimale gulvbelægning til fx køkken, soveværelse og kælder.

Har du eksempelvis en højloftet stue, bør du overveje et akustikvenligt gulv som fx kork, der har gode støjdæmpende egenskaber.

Gulvene i de rum, hvor der er mest trafik, kræver logisk nok en slidstærk gulvbelægning. Gode valg til entre, gangarealer og bryggers er derfor de samme som til køkken. Du kan eventuelt gå med et andet farvevalg eller materialevalg, hvis du ønsker, at boligen får et mere varieret udtryk.

I opholdsrum som soveværelse, kontor, børneværelser og stuen er der typisk ikke lige så meget slid og snavs på gulvene. Her kan du i stedet især have fokus på atmosfære, akustik og æstetik. Træ- eller laminatgulve er et godt og elegant valg.

Hvilke typer gulv skal jeg vælge?

De mange forskellige gulvtyper, der findes, har hver deres fordele mht. holdbarhed, pris og vedligehold og udtryk. Læs om hver enkelt gulvbelægning i denne lille oversigt.

Trægulve i massive brædder, parket eller stave har en naturlig glød og åretegninger, der bidrager til en varm og behagelig atmosfære. Der findes en lang række forskellige træsorter, der egner sig til gulve, fx ask og eg, men det er også muligt at vælge lidt billigere træsorter som fyr. Massive brædder er næsten uopslidelige og kan slibes og afhøvles igen og igen. De fleste trægulve er nemme at lægge selv, nemme at rengøre, og så er de med til at give et godt indeklima, da de optager og afgiver fugt til rummet. Find yderligere inspiration i sortimentet fra Moland.

Vinyl er et blandingsprodukt fremstillet af en blanding af pvc, klor, råolie, thalater og andre blødgørende stoffer. Det findes i forskellige grader af blødhed og et væld af farver og designs. Vinyl er slidstærkt og rengøringsvenligt og derfor et godt valg af gulv til køkken, bryggers og entré. Vinyl er desuden skridsikkert og kan svejses sammen, så det bliver 100% vandtæt, og er derfor også et smart valg til badeværelset. Ligeledes kan det lægges, hvor der er gulvvarme. Find yderligere inspiration i sortimentet fra Timberman og Parador.

Laminatgulve er opbygget af spånplade, som stabiliserer gulvet, samt en overflade af lag af papir og harpiks, der varmebehandles og presses sammen. Laminat er robust, slidstærkt og yderst rengøringsvenligt, og så er det nemt selv at lægge. Det kan/skal ikke slibes. Laminatgulve fås i mange forskellige udseender, så de kan ligne alt fra eg, ask eller andre typer træ til sten eller beton. Gulvet er hårdt og har derfor ikke samme trinlyd og får ikke samme patina, som fx træ får. Læs evt. vores guide til lægning af et Pergo laminatgulv og find yderligere inspiration om denne glvtype i sortimentet fra Pergo, Berryalloc og Parador.

Ønsker du i stedet fliser eller klinker? Følg denne guide til valg af fliser til boligen.

Vælg gulv efter udtryk og funktion - se de populære eksempler

Få en vareprøve og god rådgivning om de forskellige gulvtyper i XL-BYG

Når du er kommet så langt i dine overvejelser om valg af gulvbelægning, at du både tager hensyn til din personlige smag, husets stil, den røde tråd mellem rummene, de enkelte rums funktion, akustik, forventninger til vedligeholdelse og budget, så anbefaler vi, at du får en vareprøve med hjem, så du har de bedst mulige forudsætninger for at vurdere, om det er det rigtige valg af gulv for dig.

Tag en snak med en af vores faguddannede medarbejdere i din lokale XL-BYG, vis os dine inspirationskilder og oplev endnu flere muligheder på tæt hold i forretningen. På den måde kan vi sammen finde en gulvløsning, der både er praktisk, økonomisk fornuftig og passer til din stil, så du får et gulv, du bliver rigtig glad for.

Se også vores artikel om effektiv lydisolering og gør-det-selv-guide til gulvvarme for at fuldende dit gulvprojekt.



Viser 8 ud af 48 produkter