Hos XL-BYG finder du fx Bromiflex rørskåle fremstillet af opskummet polyethylen, som kan monteres på eksisterende varmerør eller ventilationsrør, og hvor du lukker skålen med de selvklæbende samlinger, så du danner en form for isoleringsrør eller -hylster. Rockwool rørisolering benytter stenuld til isolering og har en forstærkning af alu og tape i deres rørskåle.
Begge former for rørskåle kan bøjes og bukkes, men står du med rør, der har specielle bøjninger eller forgreninger, findes der særlige rørskåle for begge typer rørskåle, der passer til. Der findes naturligvis også rørskåle til forskellige rørtykkelser.
For at få den optimale isolering er det vigtigt at benytte rørskåle i den rette størrelse og sikre, at samlingerne er tætte.
Det siger sig selv, at det er en god idé at isolere de varme vandrør, men det giver også god mening at isolere de kolde. Kolde rør danner kondens, og der kan samle sig dråber på rørene, som kan dryppe ned på gulvet. Med en god isolering af vandrør undgår du kondens. Du kan også med fordel isolere dampledninger og procesrør.
Husk at du ved isolering af koldtvandsrør skal lukke samlingerne med diffusionstæt tape.
En effektiv isolering giver også en god lydisolering – så du sparer ikke kun penge på energiregningen, du får også lukket af for susende vandrør. Det kan især være en god idé i ældre huse, hvor rørene kan være slidte, og hvor den generelle lydisolering måske ikke er helt up-to-date. Isolering af rør til ventilation kan også fremme lydisoleringen.
Isolering til ventilation og varmerør udendørs foregår på samme måde som indendørs. Rørskålene fra både Rockwool og Bromiflex kan benyttes udendørs – begge systemer er desuden også brandhæmmende.
Nogle omtaler rørskåle i polyethylen som rørisolering med skum. Det er en smule misvisende. Polythylen er ganske vist et opskummet plastprodukt, men det er formfast og ikke et produkt, du som gør-det-selv-mand kan skumme ud over dine vandrør, som du fx kan med fugeskum ved vinduer.
Der blev tidligere benyttet asbest i en lang række byggematerialer – bl.a. i rørisoleringer. Det er for længst blevet forbudt, men står du med et ældre hus, bør du udvise stor forsigtighed og ikke begynde at afmontere din asbestholdige rørisolering. Her skal du søge hjælp hos en ekspert – og eventuelt starte med at tage en snak med en af vores faguddannede medarbejdere om, hvordan du skal forholde dig.
Uanset om du skal bruge isolering til rør udendørs eller indendørs, eller du er på udkig efter isolering til ventilationsrør, så kan vi hjælpe dig. Vi har produktudvalget, og vi har ekspertisen til at kunne give dig den rette vejledning, så du kommer hjem med de rigtige rørskåle, tape og andet tilbehør.