Guide
Sådan forspirer du
Vil du gerne i gang med at forspire, men er i tvivl om, hvordan du gør? Så følg vores trin-for-trin guide og få en god start på haveåret med grøntsager og krydderurter i både køkkenhaven, drivhuset og plantekasserne.
Guide
Vil du gerne i gang med at forspire, men er i tvivl om, hvordan du gør? Så følg vores trin-for-trin guide og få en god start på haveåret med grøntsager og krydderurter i både køkkenhaven, drivhuset og plantekasserne.
Hvis du ønsker en god høstsæson, er det generelt en god idé at forspire dine frø i februar, marts eller april, alt efter plantesort. At forspire frø er simpelthen at give dine planter en tidlig start indendørs, når vejret stadig er for koldt til at plante dem direkte i haven. Forspiring skaber de ideelle betingelser for frøene, så de allerede spirer, inden de overføres til køkkenhaven, drivhuset eller havekrukkerne.
Frø: Vælg de frø, du ønsker at forspire. Sørg for, at frøene er friske og i god stand.
Forspiringsbeholdere: Brug små beholdere som bakker, potter, celler eller engangskopper.
Pottemuld: Brug en let pottemuld, der er egnet til forspiring.
Minidrivhus eller plastik: Brug klar plastik til at dække beholderen og opretholde fugtigheden under spiring.
Vandkande eller forstøver: Brug en vandkande med en fin hældetud eller en forstøver til at vande frøene forsigtigt uden at skylle dem væk.
Etiketter: Brug små etiketter til at mærke dine beholdere, så du ved, hvilke planter der vokser i dem.
Som udgangspunkt kan du begynde at forspire de fleste grøntsager i marts eller april. Andre planter, som f.eks. chili, tomater, kartofler og peberfrugter kan forspires tidligere. Læs anvisningerne på frøposen for at kende den bedste tid til at forspire eller læs vores oversigt længere nede på siden.
Brug små beholdere som bakker, potter eller celler, der er specielt designet til forspiring og fyld dem med en god pottemuld. Placér frøene på jorden i de anbefalede afstande, og dæk dem let med jord, som angivet på frøposen. Som udgangspunkt skal større frø dækkes af et let lag muld, mens mindre frø blot skal drysses hen over mulden.
Vand forsigtigt for at sikre, at jorden er fugtig, men ikke drivvåd. Brug en forstøver i starten for at undgå at skylle frøene væk.
Dæk beholderne med plastik, låg eller lignende for at opretholde en høj luftfugtighed omkring frøene, indtil de spirer. Helt store frø, som bønner, squash og majs, skal ikke dækkes med plastik, da de let rådner. Husk at sørge for udluftning i form af små lufthuller. Fjern plastikken, når planterne begynder at vokse og har omkring 1-2 blade.
Placer beholderne et sted, hvor temperaturen er passende for frøets spiring. Nogle frø kræver varme, mens andre trives ved køligere temperaturer. Sørg for, at planterne får tilstrækkeligt lys, men ikke direkte sollys. Du kan bruge naturligt sollys eller supplere med kunstigt lys, f.eks. en vækstlampe.
Når planterne har udviklet sig tilstrækkeligt (2-4 blade, afhængigt af planten), og vejret er blevet mildt, kan de plantes ud i køkkenhaven, drivhuset, større potter eller plantekasser. De fleste grøntsager kan plantes ud i april eller maj, når nattefrosten er forbi.
Inden du planter spirene ud, skal du gradvist vænne dem til at være udenfor i en proces kaldet hærdning. Dette indebærer at placere dem udenfor i bestemte tidspunkter over flere dage, så de kan tilpasse sig sollys, vind og temperaturændringer. Sæt dem fx et mildt sted om morgenen og tag dem ind igen om aftenen. Fortsæt sådan i en uges tid alt efter plantens behov.
Tomater: Begynd at forspire tomater omkring februar-marts, da de kræver længere tid til at udvikle sig. Begynd gerne at forspire 8 uger før, tomatplanterne skal overføres til drivhuset.
Squash og agurker: Disse varmekrævende grøntsager kan forspires i april-maj og plantes ud i juni.
Peberfrugt og chili: Peberfrugt og chili kan forspires allerede fra februar, da de bruger 4-7 måneder på at udvikle sig, før de plantes ud i drivhuset.
Auberginer: For at give auberginer en god start, kan du begynde at forspire dem tidligt på året, mellem februar og april. Du kan plante auberginerne ud i drivhuset, når temperaturen er over 15 grader hele døgnet.
Majs: Majs er forholdsvis varmekrævende og kan derfor forspires fra april og plantes ud i køkkenhaven i slutningen af maj eller starten af juni.
Broccoli, blomkål og kål: Disse koldtolerante grøntsager kan forspires omkring marts-april og plantes ud i maj eller starten af juni.
Basilikum og andre krydderurter: Du kan forspire krydderurter som basilikum tidligt på året og plante dem ud, når frostfaren er ovre.
Salat: Du kan begynde at forspire salat omkring marts, men du kan også vælge at så frøene direkte i køkkenhaven i april, når jorden er begyndt at varme op. Dæk eventuelt jorden til med plastik, indtil temperaturen er mild.
Ærter og bønner: Ærter og bønner er afgrøder, der typisk kan sås direkte i jorden om foråret. Men du kan med fordel også vælge at forspire dem i april og plante dem ud i maj.
Kartofler: Kartofler kan både forspires fra februar eller dyrkes direkte i jorden om foråret. Fordel et stykke plast over jorden, når du har sået dem og fjern det igen, når kartoflerne er begyndt at komme op, og vejret er blevet helt mildt. Læs mere om, hvordan du dyrker kartofler her.
Gulerødder: Gulerødder sås direkte i jorden fra tidligt forår til sommer.
Radiser: Radiser er hurtigvoksende og sås normalt direkte i jorden i forårsmånederne.
Rødbeder: Rødbeder trives godt, når de sås direkte i jorden fra tidligt forår til sommer.
Pastinakker: Pastinakker sås normalt direkte i jorden fra slut april til start juni.
Løg og hvidløg: Løg og hvidløg plantes normalt direkte i jorden om efteråret, typisk i oktober. Dette giver dem mulighed for at etablere et rodnet i løbet af den køligere periode, så de kan vokse og modne tidligt om foråret. Hvis du planlægger at plante løg og hvidløg om efteråret, skal du sørge for at gøre det inden de første frostnætter.
På lager online
Click&Collect ikke muligt
På lager online
Click&Collect ikke muligt
Artikel
Sådan dyrker du grøntsager i køkkenhaven
Er du klar til at starte din egen køkkenhave? Så læs med og bliv klogere på, hvilke grøntsager der trives bedst i haven samt få vejledning om såning, plantning og pleje, så du kan nyde godt af en god høst.
Artikel
Sådan dyrker du frugttræer i haven
At have frugttræer i haven tilføjer ikke kun æstetik, men giver også adgang til friske frugter lige uden for døren. Læs med og bliv klogere på, hvordan du dyrker frugttræer i haven, drivhuset samt i krukker og få tips til pleje og beskæring.
Artikel
Sådan dyrker du bær i haven
Ønsker du at dyrke dine egne bær? Bær tilføjer ikke kun en farverig palet til din have, men også en skøn smagsoplevelse til din madlavning. Lær mere om de forskellige bærsorter, samt hvordan du bedst dyrker dem i din have eller dit drivhus.
Artikel
Sådan anlægger du den store køkkenhave
Har du rigelig plads i haven, og ønsker du at anlægge din egen køkkenhave, men er usikker på, hvordan du kommer i gang? Vi guider dig gennem hele processen, fra forberedelse til høst.
Artikel
Valg af jord og gødning i køkkenhaven
Valg af jord, gødning og kompost til bestemte grøntsager og formål er alt sammen vigtige overvejelser, når man er køkkenhaveejer og vil sikre en god høst. I denne guide får du inspiration til at træffe det rigtige valg for din køkkenhave.
Artikel
Køkkenhaven på altanen
Selvom pladsen er trang, kan du stadig dyrke grøntsager og krydderurter på altanen. Med korrekt planlægning og de rette valg af planter og udstyr kan du skabe en grøn oase på begrænset plads.