Guide: Byg din egen brændereol
Opvarmning om vinteren er rigtig dejligt, hvor den om sommeren er mindre nødvendig. Men hvordan finder du den rette balance uanset årstiden, så det hverken er for koldt eller for varmt? Der er mange måder, du kan varme din bolig op på. Hvad der passer perfekt til dine behov, kan du få inspiration til her på siden.
Der er mange måder til at varme sin bolig op på. Vi har samlet tre variationer som du kan se herunder. Du har også mulighed for at klikke dig videre og se vores store udvalg af produkter til opvarmning af din bolig. Hvis du selv bygger din skorsten, skal du vide, at den skal være isoleret indvendigt, for at opnå sikker og optimal udnyttelse af brændet. Isoleringen opbygges af moduler, som limes sammen med skorstenslim indtil højden passer. Stålskorstene kan være en flot og diskret løsning både inde i stuen og ovenpå taget. Også disse opbygges i moduler, som du kan finde her på siden.
Varmepumper er i de senere år blevet mere og mere anvendt af husejere til opvarmning af boligen. Det skyldes ofte de væsentlige besparelser på varmeregningen, som kan opnås ved installering af varmepumpe som erstatning af - eller supplement til oliefyr og naturgas. Samtidig vælges varmepumpen ofte som et mere miljøvenligt alternativ til opvarmning. Modellerne, du kan få i dag, er nemme at betjene, så opvarmning - og nedkøling for så vidt - kører helt automatisk, hvilket er en vigtig faktor i moderne husholdninger.
Hos XL-BYG finder du et stærkt udvalg af kvalitetsovne. Vælg mellem fritstående og væghængte brændeovne i klassiske såvel som moderne designs fra mærker, du kender og kan stole på. Er du eksempelvis mest til den traditionelle, elegante støbejernsovn, eller passer en stilren skandinavisk model med lige linjer og glasparti bedre ind hjemme hos dig?
Du har måske stødt på begreberne lufttørret og ovntørret brænde uden at være helt sikker på forskellen, og hvad du skal vælge. Kort fortalt har ovntørret brænde en lavere fugtighedsgrad end lufttørret brænde, da det på forhånd er blevet tørret i ovn og leveres klart til afbrænding med det samme. Lufttørret brænde vil ofte være en billigere løsning, men det skal opbevares indendørs i flere dage, før du kan bruge det til effektiv, sund afbrænding. Derudover kan du overveje valget af træsort, da der er forskel på brændværdien i de forskellige typer. En tommelfingerregel er: jo tungere brænde, jo højere brændværdi. Derfor brænder fx ask, eg og bøg længere og udvikler mere varme end fx gran. Få overblik over dine muligheder i brænde i denne artikel.
Med Schiedel Profi skorstensberegner kan du få hjælp til dit skorstensprojekt. Du kan
beregne, hvad du skal bruge for at bygge en ny skorsten, renovere den eksisterende eller installere en ny pejs eller pejseindsats. Vælg først om du skal lave en beregning på ny skorsten, en skorstensrenovering eller en pejseløsning. Klik på den type skorsten, du gerne vil lave en beregning på og få en komplet stykliste med det, du skal bruge. Beregn selv din skorsten med Schiedel Profi. Få hjælp til stykliste til den nye skorsten eller renovering af eksisterende skorsten.
Der er ingen grund til, at dit værksted eller redskabsskur skal være ubrugeligt seks måneder om året. Skal du have varme i et udhus eller et rum uden indlagt varme, er en el-radiator, olieradiator eller varmeblæser en god ide. Mobile radiatorer er også gode i sommerhuset, hvis du skal have hurtig opvarmning på en kold vinterdag. Du finder det hele i XL-BYG webshoppen.
Artikel
Sådan sparer du på varmeregningen
Vi ved alle sammen, at varmeregningen stiger, når vejret er koldt. Det siger sig selv. Men det er måske ikke alle, der tænker på, at den udgift, der er ved at få en bedre isolering af huset, ofte kan tjenes hjem på ganske få år, fordi varmeregningen bliver betydeligt mindre. Følg denne guide til, hvordan du isolerer dit hus.
Guide
Tænd rigtigt op i brændeovnen
Få en hurtigt guide til, hvordan du tænder rigtigt og mest effektivt op i brændeovnen - ganske enkelt.
Artikel
Hvad koster det at montere min brændeovn?
Montering af brændeovn skal ske på den rigtige måde. Derfor er det en god idé at vælge en specialist til opgaven. Læs flere gode råd til montering af brændeovne herunder!
Gør det selv
Varmegenvinding
Udluftning og et godt indeklima er to ting, der hører uløseligt sammen. De første tegn på for høj luftfugtighed er som regel dug eller dråber på den indvendige side af termoruder eller badeværelsesspejle, der altid dugger til, når man bader. Det lyder umiddelbart uskyldigt, men resultatet af fugten bliver hurtigt forkølelser, hovedpine og luftvejslidelser. Mange boliger er i dag så velisolerede og tætte, at det giver problemer med indeklimaet. Det kan et varmegenvindingsanlæg afhjælpe. Læs mere om varmegenvinding og trin-for-trin montering af anlægget her.
Artikel
Røgsuger forbedrer forbrænding og komfort
En røgsuger øger komforten ved din brændeovn. Du undgår røg i stuen og får en nem optænding. Læs meget mere om røgsuger og brændeovn her!
Gør det selv
Gulvvarme: Læg radiatoren ned i gulvet
Gulvvarme bliver mere og mere udbredt og kan lægges i alle husets rum - Og du kan gøre det selv. Læs her og få gode råd samt en trin-for-trin guide til, hvordan du gør.